Hjemmelavet ramsløg-flødeost

Flødeost med ramsløg på vallebrød. Foto: Line Thit Klein

Flødeost med ramsløg på vallebrød. Foto: Line Thit Klein

Solen skinner og det blæser lidt. Det er forår, der er knopper på træerne, alting starter forfra. Det er de allerbedste betingelser for at gå ud i en skov og få blæst sjælen igennem, trække vejret dybt ned i maven og opleve den nye fantastiske begyndelse på endnu et års cyklus. Mærke fornemmelsen af samhørighed med naturen, hvordan foråret også giver os mennesker mod på en ny start, at ryste vinteren af os, lufte ud og lægge om. Gøre klar til at blomstre.

Opskriften på lykke er ligefor på dage som denne.

Jeg har lige cyklet en tur ud i Kongelundsskoven for at plukke ramsløg, meditere, lave chi-gong og mærke naturen. Jeg skrev de ovenstående ord på Facebook og også at jeg ville lave ramsløgpesto når jeg kom hjem. I stedet blev det til flødeost med ramsløg og chia-knækbrød til.

Jeg synes nøjsomhed hører med til et simpelt liv. Derfor laver jeg flødeost et par gange om måneden af alle de rester af mælkeprodukter, jeg har samlet sammen: Yoghurt, sødmælk, kærnemælk – og ikke mindst fløde. Og jeg laver knækbrød af resterne fra ungernes morgengrød. På billedet er der et vallebrød, som jeg laver af vallen fra osteproduktionen. Dog ikke i dag, da jeg pga. min stressperiode har fået lidt problemer med gluten, som jeg nu prøver at undgå i en periode. Så det blev til chia-knækbrød i stedet for.

Opskrifterne kommer her.

Hjemmerørt flødeost med ramsløg – serveret med vallebrød eller chia-knækbrød
Lav din egen flødeost med denne enkle opskrift. Den kræver lidt tålmodighed men ellers ingen særlige forkundskaber.
Til 400 g ost

1,4 liter mælkeprodukter, herunder fløde og kærnemælk. Brug også sødmælk, a38, ymer, creme fraiche, yoghurt etc. (kun naturel naturligvis)
2 tsk. salt
1 lille bdt. ramsløg
Evt. lidt mere salt

Knækbrød eller vallebrød til servering

Dag 1: Bland kærnemælk og piskefløde i en gryde og lun op til håndvarmt (30 grader) uden at røre undervejs. Det er vigtigt, mælken ikke bliver for varm, da den så vil skille. Drys salt henover den lune mælk og hæld den op i en sigte beklædt med et rent viskestykke eller et osteklæde. Lad ostevallen dryppe af over en skål. Sæt skålen køligt natten over, ca. 10-12 timer.

Dag 2: Fold klædet sammen om osten og vrid så det sidste valle bliver presset ud i skålen. Gem evt. vallen til at bage brød af. Skrab osten over i en skål og bland den med ramsløg/hvidløg. Smag til med salt.
Server med kiks eller skiver af vallebrød.

Tip: Flødeosten kan også røres op med andre fintsnittede krydderurter, fx basilikum og purløg. Eller du kan lave peberost ved at smage osten til med rigelige mængder friskkværnet sort peber.

Tip 2: Jo, man kan naturligvis godt bruge almindelig flødeost. Problemet er, at de alle indeholder E-numre. Men i en håndevending går det da an.

Vallebrød
Til 1 brød

½ pakke gær
5 dl valle fra osteproduktionen (er der ikke nok så spæd op med vand)
250 g rugmel
300 g hvedemel
1 spsk. salt

Varm vallen op til håndvarm (30 grader), hæld den op i en skål og rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør godt sammen. Hæld dejen op i en stor rugbrødsform med plads til ca. 3 liter (eller to små), brug en silikonebelagt form eller beklæd en almindelig form med bagepapir. Lad dejen hæve et lunt sted i 3-4 timer til den næsten når kanten af formen.
Bag brødet i 20 min. i en 225 grader varm ovn. Tag brødet ud af formen og bag det videre i 10 min direkte på risten.

Tip: Jeg bruger friskkværnede hvede- og rugkerner fra min egen melmølle. Det giver en helt særlig smag.

Chia-knækbrød

1 dl boghvedeflager

1/2 dl chiafrø

1/2 dl hørfrø

6 dl vand

1 tsk. æblecidereddike

Salt

Dag 1: Bland det hele sammen og sæt på køl.

Dag 2: Kom blandingen op i en gryde og bring den i kog. Lad grøden småsimre i ca. 3-4 min. til den er – ja – som en grød. Smør grøden ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys med salt. Sæt pladen i ovnen ved 125 grader og lad knækbrødet bage i 2 timer. Bræk det færdige knækbrød i stykker.

Tip: Jeg sætter grøden i blød med vand og syre dagen i forvejen for at nedbryde toksiner frøene. Toksiner er giftstoffer, som er skadelige for tarmene.

Tip 2: Knækbrøddene er glutenfri og gode til jer palæo-mennesker, der mangler en lille snack til morgen og mellem måltiderne.

Advertisements

One thought on “Hjemmelavet ramsløg-flødeost

  1. Pingback: Tapas: At småhapse, dele sin mad og spise med fingrene | et simpelt liv

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s