Grydestegt kylling med nye kartofler, skilt sauce og rabarber

Foto: Line Falck

Foto: Line Falck

Jeg var inde hos Martin i Grøn Omegn i Torvehallerne i dag og købe første høst af nye kartofler og jordbær fra Bakkegården, som jeg selv har anbefalet ham at handle med. Fuldstændig overvældende fantastiske jordbær, skulle jeg hilse og sige, så klap på skulderen til mig for den anbefaling ;-). Kartoflerne er som den slags nu er her allerførst på sæsonen: Små, fine, længe savnede og højt skattede – men ikke så voldsomt interessante i smag og konsistens. Når man ved de er gravet op i går aftes af en samvittighedsfuld bonde (Søren Larsen fra Bakkegården er økolog og netop et meget samvittighedsfuldt menneske som laver nogle underskønne ting), så er det alligevel et lille stykke sommerhimmel at sætte tænderne i dem.

Og nu ved jeg jo, jeg har en del palæofolk, der læser med på denne blog, som måske tænker ‘kartofler er ikke for mig’. Hvis I gerne vil have et par gode argumenter for hvorfor der godt kan være lidt af de gode nye kartofler med i madplanen i denne tid, så læs gerne hvad en af de ellers oprindeligt allermest hardcore 1.0’ere, Robb Wolf, mener om kartofler her. Der er andre velbegrundede argumenter for at kartofler er palæo her. Jeg synes generelt at det er en skam at gå udenom sæsonens allerbedste ting pga. diæthensyn (hvis man i øvrigt lever sundt, kan tåle dem, ikke er syg og ikke skal tabe sig) men det er jo så bare min mening… Personligt behøver jeg ikke kartofler i nævneværdigt omfang i perioden fra oktober til maj men lige nu er de et must. For mig. (Jeg lever sundt, kan tåle dem, er ikke syg og skal ikke tabe mig, fire ting jeg er glad og taknemmelig for).

Min mor og far kom på besøg og grøntsagsskuffen var i øvrigt for en meget sjælden gangs skyld lidt tom, så jeg måtte på raid i forråd (løg og rosiner) og have (rabarber) og hvad er så mere oplagt end at servere mormorkylling for sine gamle forældre? I har vel ikke glemt den skønne klassiker, ellers er det bare med at komme i gang med at genopfriske. Eventuelt med brug af denne opskrift, som er min oldemors men tilpasset efter den måde jeg spiser på nu.

Grydestegt kylling med nye kartofler skilt sauce og rabarber

1 lille kylling, ca. 1400 g.

Salt og peber

1 bdt. persille

20 g smør

6 dl. vand

1,5 dl. fløde (kan udelades)

Smørbolle af 3 spsk. ris- eller boghvedemel rørt sammen med 2 spsk. smør

1 kg nye kartofler

Rabarber-løgkompot

300 g rabarber

400 g rødløg

1/2 dl vand

2 spsk. honning

100 g rosiner

1 vaniljestang

Gnid kyllingen med salt og peber både ud- og indvendig. Stop den med persille og sy den evt. sammen med kødnål og et stykke madsnor sådan som oldemor ville have gjort. Smelt smørret i en gryde og brun kyllingen på alle sider. Tilsæt vandet og lad kyllingen stege under låg i 45 min. Tag kyllingen op og tilsæt fløden (eller lad være). Kog sovsen op og rør smørbollen i. Lad sovsen simre videre i ca. 10 min. Smag om den evt. mangler salt og peber og giv den også gerne lidt æblecidereddike.

Kog kartoflerne i vand med salt til de er møre, ca. 15 min. Ved servering hakkes persillen, som har været inde i kyllingen, og vendes med kartoflerne.

Rabarberkompot: Skær rabarberne i stykker på ca. 2 cm og skær løgene i skiver. Kog dem op sammen med vand, honning, rosiner og vaniljestang, hvor kornene er skrabet ud. Lad det hele simre under låg ca. 15 min. Smag evt. til med mere honning.

Spis rabarberkompot til kylling, sovs og kartofler.

Bonusinfo: Rabarber er en gammel lægeplante, som er god for alverdens ting og sager. Jeg husker ikke hvad men det er min palæo/sundhedsguru Valeria Lima som har fortalt mig det, så jeg ved det passer ;-).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s