Sallys morgengrød

Det første min yngste datter Sally på 2 1/2 siger om morgenen når hun vågner er ‘jeg er sulten’. Og intet andet du’r end grød. Som faste bloglæsere er bekendt med, er jeg ikke den helt store fan af korn (se hvordan jeg selv spiser her). Men Sally skal have sin grød og derfor har jeg fundet på en god, sund udgave til hende, synes jeg selv.

Sallys grød til næste dag sætter jeg over samtidig med hun ligger og putter under dynen mens jeg koger grød til den aktuelle dag. Jeg blander korn, vand, eddike og salt og stiller det på køl eller på køkkenbordet til næste dag. På den måde ‘fermenteres’ de forskellige gryn og frø, hvilket giver en bedre smag og nedbryder toksiner – OG gør det hurtigere at koge Sallys grød til den rette konsistens.

Hvad er der så i Sallys grød? Jeg bruger alt muligt forskelligt, for jeg tror at det er vigtigt også (især!) for små maver at komme så godt rundt i fødevarespektret som muligt. Jeg har en boks, hvor jeg blander lidt af hvert i, når jeg har rester fra opskriftsudvikling. Chiafrø, boghvedegryn og hørfrø er faste ingredienser, men jeg kan også finde på at putte lidt hirse, byg eller havregryn i. Jeg lader frø og gryn være tørre indtil ‘fermenteringen’ og tager så lidt hver dag fra boksen.

Her er min grundopskrift på Sallys morgengrød. Opskriften er også at finde i Name It-kataloget for denne sæson.

Foto: Line Thit Klein til Name It

Foto: Line Thit Klein til Name It

Sund morgengrød med bær og nødder

Bland grødens ingredienser i en beholder og sæt små portioner i blød hver morgen, så er grøden næsten klar næste dag, den skal bare varmes igennem.

Ved iblødsætningen elimineres kornprodukternes skadelige toksiner. Husk en kæmpe smørklat ved servering, det er godt for små hjerner.

Grødblanding til forrådet

9 dl havre- eller boghvedegryn (brug boghvede hvis I ikke kan tåle gluten – eller brug andre former for gryn)

2 dl chiafrø

1 dl hørfrø (eller brug sesam- eller solsikkefrø)

Bland det hele sammen i et lufttæt glas. Sæt glasset et mørkt og ikke for varmt sted.

Sund morgengrød til 2 personer

1 dl grødblanding

3,5 dl vand

1 tsk. æblecidereddike (eller citronsaft)

Lidt salt

Flydende honning, kanel, smør, nødder og frugt/bær til servering

Bland grødblanding, vand og eddike og sæt blandingen på køl natten over. Kog grøden op og lad den simre i 5 min. Smag til med salt.

Kom en stor smørklat midt i grøden. Drys med kanel, dryp med honning og pynt med de nødder, frugter og bær, du og dit barn bedst kan lide.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s