Hvorfor er supper så sunde?

Foto: Line Thit Klein

Foto: Line Thit Klein

I sidste uge havde Valéria Lima og jeg en artikel i Alt for Damerne som handlede om, hvorfor supper er så sunde. Du husker vel det gamle husråd om hønsekødssuppe mod forkølelse? Den er god nok! Læs her et uddrag af artiklen, som forklarer hvorfor.

Suppe for krop og sjæl

Bouillon, dvs. supper kogt fra bunden på ben og knogler, er noget af det sundeste du kan spise, mens du venter på varmen vender tilbage. Det er ikke bare gammelt husmorsludder at vi skal spise suppe mod forkølelse, faktisk viser også den nyeste forskning at der er noget om snakken. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Chest viser at man ved at spise hønsekødssuppe kan reducere antallet af hvide blodceller, som er de celler, der forårsager influenza og forkølelse. Bouilloner styrker samtidig immunforsvaret og hjælper med restitueringen ovenpå sygdomme samtidig med at de er et fantastisk middel mod en række andre lidelser såsom fordøjelsesbesvær og ledbetændelse.

Gå efter den ægte vare

Der findes en mængde forskellige bouilloner på markedet i flydende, frossen og terningform. Generelt er de ikke et godt alternativ til at koge sine bouilloner selv eller købe dem hos slagteren. Det store problem i disse varer er nemlig indholdet af mononatriumglutamat, også kaldet det tredje krydderi, MSG eller på godt dansk: Smagsforstærkere. Smagsforstærkere indeholder neurotoksiske stoffer som af en lang række uafhængige forskere beskyldes for at være kilde til mange sundhedsproblemer fra mavebesvær og allergier over fedme og til kræft, mens de amerikanske sundhedsmyndigheder fastholder stoffernes uskyld. I bedste fald er de harmløse men også uden næring i modsætning til det enorme næringsindhold som findes i hjemmekogte bouilloner.

Bouilloner kogt i lang tid giver ud over sundhed også ekstra smag, da de har den såkaldte umami-smag, som netop er den fede, syrligt-sødmefuldt-salte, behagelige mundfornemmelse, smagsforstærkerne prøver at efterligne. Så har man bouillon i fryseren eller på køl har man givet sig selv en genvej til at lave mad, som ikke bare er ekstra sund men også smager ekstra godt.

Bouillon er sæsonens bedste superfood

Alle supper kogt på knogler har en imponerende række af næringsstoffer, der ikke findes tilsvarende i nogen anden fødevarekilde. Ben og knogler er fulde af mineraler, først og fremmest kalk og fosfor men også kalium, magnesium og andre sporstoffer.

Knogler er fyldt med collagen, som bliver til gelatine, når det koger i længere tid. Gelatinen stivner, når den afkøles, og giver dermed fonden en fast konsistens. Collagen indeholder glycosaminoglycans – særlige molekyler, som bidrager til at holde vore led sunde. Kogebenenes bindevæv vil i den færdige bouillon give os råmaterialet til opbygning af knogler og brusk.

Supper kogt på ben giver kroppen næringsstoffer som er anderledes end dem fra dyrets kød. Aminosyrerne glycerin og proline, som findes i gelatine, er anti-inflammatoriske, dvs. de modvirker hævelse, smerter og ømhed. Vi går alle ruandt med inflammationer, (betændelselsestilstande) forskellige steder i kroppen, ofte uden af være klar over det, men især for mennesker som lider af ledproblemer eller immunforsvarssygdomme som allergi, fibromyalgi og cøliaki er bouillon et rent mirakelmiddel.

6 grunde til at bouillon er en superfood:

1. Bouillon er sundt for tarmene og dermed fordøjelsen

Gelatinen i bouillon beskytter og helbreder slimhindebelægningen på fordøjelseskanalen .

2. Bouillon bekæmper infektioner som forkølelse og influenza.

Bouillon kan reducere antallet af hvide blodceller, som er de celler, der forårsager influenza og forkølelse.

3. Reducerer ledsmerter og inflammation.

Glucosamin i bouillon kan stimulere væksten af ​​nyt kollagen, reparere beskadigede led og mindske smerter og betændelse.

4. Giver smuk hud, glansfuldt hår og stærke negle.

Kollagen og gelatine i bouillon styrker hudens cellereproduktion, understøtter hårvækst og hjælper med at holde dine negle stærke.

5. Hjælper med knogleopbygningen, vækst og reparation.

Kalcium, magnesium og fosfor i bouillon hjælper vores knogler til at vokse og reparere sig selv.

6. Forebygger og helbreder inflammation.

Bouillon har et meget højt indhold af de anti-inflammatoriske (betændelseshæmmende) aminosyrer glycin og prolin.

Hønsekødssuppe. Foto: Line Thit Klein

Hønsekødssuppe. Foto: Line Thit Klein

Grundopskrift på bouillon

Alle former for ben fra dyr kan bruges i bouillonen men en suppehøne er et god sted at starte. Så får man nemlig samtidig superlækkert og ekstra sundt kød at bruge til andre måltider. Husk at bruge en god kylling, helst økologisk, som har fået godt fodder og har gået udendørs under sin opvækst. Det gør den langt sundere for dig end de stakkels 3-for-en-hund kræ det ellers er nærliggende at gribe ud efter, når det alligevel bare er til suppegryden.

Opskrift til ca. 2,5 l hønsebouillon

1 stor kylling/suppehøne

Evt. 1 kraftben af kalv eller okse, hønsefødder eller lignende som giver ekstra smag og collagen (få dem hos slagteren)

2 løg

4 gulerødder

2 persillerødder

1 porre

1/2 selleri

1/2 hvidløg, flækket på langs

2 laurbærblade

10 sorte peberkorn

10 persillestilke

1 tsk. salt

2 spsk. æblecidereddike

Skrub/skræl alle grøntsagerne og skær dem i grove stykker. Kom alle ingredienser op i en stor gryde og hæld vand på til det dækker. Bring gryden i kog og fjern urenheder fra toppen med en suppeske. Skru ned og lad suppen småsimre i 1,5 time. Tag kyllingen op og pil kødet fra når den er kølet lidt af, men kom benene tilbage i gryden. Lad suppen småsimre yderligere 1,5 time, gerne længere. Jo længere tid suppen koger jo mere smag får den. Den lange kogetid sikrer desuden, at bindevævet opløses og giver ekstra næring til suppen. Hæld evt. mere vand på undervejs så grydens indhold hele tiden er dækket.

Sigt den færdige suppe og hæld væsken tilbage i gryden. Skum fedtet fra og gem det på et glas – du kan bruge det til at stege i. Kog suppen ind til den smager godt og frys den evt. ned i små portioner.

Suppe-tips:

–       Frys fx suppen i isterningbakker. Så kan du tage en enkelt terning eller flere op med jævne mellemrum, gerne hver dag. Efter 24 timer kan de frosne isterninger kommes i poser, så er de nemmere at håndtere.

–       Vineddike tilsættes suppefonden, fordi mineraler lettere trækkes ud af knoglerne i et surt miljø. Har du ikke eddike, så brug citronsaft i stedet.

–       Jo længere fonden simrer, desto kraftigere og rigere bliver dens smag. Tiden er dog op til dig, men generelt anbefales det, at et minimum er tre timer.

–       Du kan bruge ovenstående opskrift til alle typer af skrog og ben, også fx gås, and og kalv. Saml gerne sammen og gem ben i fryseren til du har nok til at koge suppe på. Bruger du ben uden kød på, får du mere smag frem, hvis du bruner benene 20 min. ved 225 grader inden de kommes i gryden

Advertisements

4 thoughts on “Hvorfor er supper så sunde?

  1. Hvad hvis man er vegetar og derfor helst ikke vil koge suppe på kylling eller nogen anden form for kød? Kan man bare udelade det? Eller har du nogle idéer til alternativer?

  2. Jeg måtte stoppe med at læse da jeg kom til at hvide blodceller forårsager influenza. Det ved selv et børnehavebarn er forkert.

  3. At ovenstående kan være med til at reducere antallet af hvide blodlegemer, er ikke noget sludder. Ved en lang række sygdomme og infektioner, kan man ved en blodprøve ofte konstatere et forhøjet niveau af hvide blodlegemer. Det der menes her, sådan som jeg forstår det, er, at ved at indtage ovenstående fond, så afhjælpes infektioner/betændelsestilstande, hvilket også betyder at et forhøjet antal hvide blodlegemer falder igen (til normalt niveau)!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s