Spaghettisquash – helt enkelt

Forskellige græskar. Foto: Mads Eneqvist

Forskellige græskar. Foto: Mads Eneqvist

Spaghettisquash er en grøntsag, nærmere bestemt et græskar, som ikke mange kendte til for få år siden men som er blevet voldsomt populært efter at flere er begyndt at se sig om efter værdige alternativer til skålen med ris eller pasta. I stenalderkost/palæo-kredse og for dem, som spiser efter LCHF-principperne, er spaghettisquashen denne sæsons must-have i grøntsagsskuffen. Også hjemme hos mig.

Spaghettisquash er supernemme at have med at gøre og smager ganske dejligt. Man kan med spaghettisquash i huset lave aftensmad med endnu mindre indsats i køkkenet, end hvis man skulle koge en grydefuld pasta. Det tager lige 1/2 time længere men til gengæld har man stort set ikke nogen opvask bagefter.

Man kan få forskellige typer af spaghettisquash men de mest almindelige kan kendes på at være aflange og gul/grøn-stribede – spørg efter dem i Torvehallerne eller hos din grønthandler hvis du bor i København, de er på Grønttorvet lige nu og kan bestilles hjem fra dag til dag. Jeg er også stødt på lysegule spaghettisquash med en konsistens som er mere som risnudler i en skøn gårdbutik i nærheden af min mor og fars hus i Sverige. Det er den her butik. 

Så nemt er det

Du kan bage spaghettisquash i hele eller halve alt afhængig af hvor travlt du har. Bager du græskarret helt skal det have knap 1 time i ovnen ved 200 grader mens halve græskar kan nøjes med ca. 1/2 time. Det kan være hårdt at skære igennem det ubagte græskar, hvorfor jeg selv foretrækker at starte ovnen i god tid.

Gør sådan med hele spaghettisquash: Vask evt. jord af og sæt græskarret i den varme ovn. Bag til skrællen giver sig og græskarret mærkes blødt, ca. 45-60 min. Halvér og skrab kernerne ud. ‘Riv’ kødet i strimler med en gaffel.

Se fremgangsmåde for halverede spaghettisquash i opskriften nedenfor.

Gør sådan med det færdigbagte græskarkød: Kødet kan spises koldt eller varmt, det kan blandes med kødsovs, steges på panden, vendes sammen med andre grøntsager – eller bare nøjes med en klat smør og et drys parmesan og peber som i opskriften nedenfor. Du kan også røre det færdigbagte kød op med et par æg og stege det til ‘røsti’ i små klatter på en pande med smeltet smør.

Spaghettisquash er også sunde

Som andre orange grøntsager er spaghettisquash såkaldt ‘brain food’. De indeholder zink som bl.a. styrker hukommelsen og en særlig afart af beta-carotener (beta-cryptoxanthiner) som er særligt gode for bl.a. indlæring. Spaghettisquash har desuden et højt indhold af vitamin c og andre antioxidanter samt et relativt højt fiberindhold som påvirker mæthedsfornemmelsen positivt. Indholdet af kulhydrater er ganske lavt, hvilket kan være godt at vide, hvis man er interesseret i at tabe sig.

Spaghettisquash helt simpelt. Foto: Line Thit Klein

Foto: Line Thit Klein

Opskriften her er én ud af 4 græskaropskrifter, jeg har lavet til denne uges Alt for Damerne (uge 44). Bladet er på gaden fra i morgen.

Spaghetti squash med koldt smør og parmesan
2 spaghetti squash

60 g smør
Salt
100 g parmesan
Sort peber
1 bdt. basilikum (eller en anden krydderurt, fx persille)

Varm ovnen op til 200 grader. Flæk græskarrene på midten og læg hver halvdel med kødsiden nedad på en bageplade med papir på. Bag i ovnen i ca. 30 min. til de er blevet møre.

Skrab kernerne ud og lav ‘spaghetti’ af græskarkødet med en gaffel. Du gør sådan: Skrab med gaflen i ‘trådenes’ retning. Kassér skrællerne eller brug dem til servering – så sparer du også på opvasken!

Kom skiver af koldt smør ovenpå græskarkødet og drys med salt. Høvl rigeligt med parmesan over og drys med friskkværnet sort peber og grofthakket basilikum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s