Mit bud på anden til Mortens Aften

Dem som følger med på min instagram-profil vil sikkert have bemærket det allerede – jeg har forelsket mig i vildt for tiden. Det er jo jagtsæson! Jeg har været på besøg hos de gode mennesker hos Skånska Vilt tæt på mine forældres ødegård i Sverige. Og jeg har været på besøg hos min ven Rasmus Grønbech og få et eksemplar af hans virkelig dejlige og inspirerende bog Vildt på Gaflen som netop er udkommet dette efterår. Og så har jeg bare stoppet rigtig meget vildt i mine gryder.

Hvad er der godt ved vildt? Jeg kan godt lide, når mad er så tæt på sit naturlige udgangspunkt som muligt. De vilde dyr, som jægere skyder, forurener ikke unødigt – de ville jo være der uanset hvad – og de er sundere at spise, fordi de har levet af det, de er skabt til. De er ikke vokset op på penicillin og korn som man helt groft skåret godt kan beskylde almindelige konventionelt fremstillede kødprodukter for at være. Dermed er der store sundhedsfordele ved vildt, bl.a. indeholder det vilde kød langt mere af det sunde omega3 end tilfældet er for dyr, som er vokset op i en stald. Det er sådan, at du bliver så sund som det du spiser har været – det gælder både for kød og grøntsager. Har din bøf haft et godt liv, er der større sundhedbonus for dig. Vildt er også mindre fedt kød – ikke for at være fedtforskrækket for jeg mener bestemt at fedt er godt for os, men alt med måde og der sidder godt nok helt uhyrlige mængder af fedt på sådan en godt opdrættet økogris som jeg plejer at stoppe min fryser med.

Nu står Mortens Aften jo for døren, nærmere bestemt er der præcis en uge til, og jeg har lavet en artikel til Alt for Damerne med mine bud på alternativer til den traditionelle mortens and. For helt ærligt – med så mildt et efterår, er jeg ikke selv klar på at lege jul endnu. Men anden vil jeg gerne have!

Ud af artiklens 5 opskrifter på and vil jeg selv vælge den vilde, nordiske version. Opskriften får du her:

Hvorfor ikke prøve gråand Morten Aften? Foto: Line Thit Klein

 

Gråand med letsyltede rødbeder, grønkål og peberrodsfløde

Sæsonen for jagt på gråænder starter i september og er ganske kort. Det er en skøn delikatesse, man kan være heldig at finde hos slagteren eller fiskehandleren, men man kan også erstatte med 2 almindeligt andebryster.

Peberrodsfløde

1,5 dl fløde

30 g revet peberrod

Salt og honning

 

Rødbeder

600 g rødbeder

1 dl solbæreddike (alternativt balsamico)

3 spsk. honning

 

Ænder

10 g smør

2 gråænder (alternativt 2 almindelige andebryster)

Tilbehør

200 g grønkål

2 pærer

Peberrodsfløde: Start med at blande fløde og peberrod, det har godt af at stå og trække smag. Pisk ved servering fløde og peberrod til en tyktflydende konsistens og smages til med salt og en smule honning.

Rødbeder: Skrub rødbederne og kog dem til de er møre. Det tager cirka 35-55 minutter afhængig af størrelsen. Hæld koldt vand på, smut skindet af og skær dem i passende stykker. Kog eddike og honning sammen til der kun er halvdelen tilbage. Vend de kogte rødbedestykker heri og lad dem trække frem til servering.

Ænder: Gør det selv eller få slagteren til at skære rygben, vinger og lår af af gråænderne så kun brysterne er tilbage på skroget (brug evt. de øvrige dele af anden til at koge en bouillon på eller frys det ned til en anden gang). Smelt smørret på en pande. Sæt ovnen på 200 grader.  Gnid andebrysterne ind i salt og peber og brun dem godt på skindsiden i smørret. Sæt dem herefter i ovnen i 8 minutter. Lad de færdige andebryster trække i minimum 10 minutter inden de skæres fra benet. Skær sådan: Find stedet midt på anden hvor brystbenet adskiller de to bryster. Skær forsigtigt ned langs med benet til brystet er skåret fri. Skær det andet bryst af på samme måde.

Obs: Det er meningen andebrysterne skal være rosa, men de kan steges en smule på undersiden inden servering, hvis du synes. Gråænder som steges for meget så de bliver grå i kødet kan være seje og få en ubehagelig jernsmag, så vær forsigtig.

Tilbehør: Skær grønkålen fint ud og skær pæren i tern. Vend kål og pærer hurtigt på panden hvor ænderne er blevet stegt.

Anretning: Anret kål og rødbeder på et fad eller en tallerken, hæld peberrodsfløden over, dryp med rødebedelagen og læg andebrysterne på toppen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s