Sytten ting jeg har lært på et år

Sytten er nok mit lykketal. Da jeg var barn, var det otte for det var også min venindes og det var hende der havde fundet på det med lykketal og jeg vidste ikke rigtig hvad det betød. Så jeg tog bare det samme som hende. Jeg havde aldrig haft mod til at vælge et tal, som var så langt fra det, hun valgte, som sytten. Men nu er min første datter blevet født den 17. januar (for lige knap 7 år siden) og min mand og jeg blev kærester den 17. april (til foråret er det 11 år siden) og den 17. december for præcis et år siden i dag var jeg hos lægen som fortalte mig at jeg havde stress og en deraf udløst begyndende depression og dermed ret til at sætte mig ned og tage et lille hvil med god samvittighed og lægeerklæring. Tre ret gode og livsomvæltende ting er med andre ord sket den 17. i forskellige perioder af mit liv. Ja, det var godt for mig at få stress og få vendt fuldstændig op og ned på mit liv, som den dag i dag er alt andet end det, det var, for 1 år siden.

Jeg har lært lidt af hvert af det år, som er gået. For eksempel dette:

1. Der er ikke noget som kun er godt eller kun skidt. Ikke engang at lave en hjerneskade på sig selv, sådan som jeg har gjort. Jeg er dybt taknemmelig for at have været den oplevelse igennem.

2. Der er masser af ting galt med vores samfund og den måde vi lever sammen på og presser hinanden. Men hvis bare man sørger for at passe godt på sig selv og hinanden, gør det ikke så meget.

3. Frihed kommer i mange former. Nogle gange er der meget stor frihed i at have færre valgmuligheder.

4. Det er meget nemt at genkende tegnene på, når stress og depression er på vej tilbage. Når normaltilstanden er at være småvrissen og trist, er det tid til at arbejde mindre uanset hvor sjovt arbejdet er.

5. Det er meget sjovere at være i nuet end at planlægge fremtiden eller tænke på sin fortid.

6. Kroppen kan kun regenerere når den får fred, ikke når den er i flugt. Derfor er stress noget af det værste man kan gøre for sin sundhed. Så det er åndssvagt at stresse samtidig med man i øvrigt prøver at passe godt på sin krop.

7. Hvert øjeblik tæller. Derfor er det vigtigt at have mindre i kalenderen. Ellers er der mange øjeblikke, man ikke får med.

8. Man får den respekt fra sine omgivelser, som man viser sig selv. Pisker man sig selv af sted, gør andre det samme.

9. Stillet overfor et problem er der altid kun tre valgmuligheder: Gør noget ved det, fjern dig fra det eller glem det. Det er spild af tid at ærgre sig over noget, man ikke kan gøre noget ved.

10. Intet er sikkert her i verden ud over at alt er foranderligt. ‘This, too, shall pass’. Både det gode og det dårlige.

11. Det er mere langtidsholdbart at tage sine beslutninger med hjertet i stedet for med hovedet. Det er svært, men det kan læres.

12. Man bliver i utroligt godt humør af at slå kolbøtter i græs. Men hvis man er 35 og lidt stiv i det, skal man lade være med at slå baglæns kolbøtter – det kan give hold i nakken.

13. Man kan ændre sin sindstilstand ved at ændre ansigtsudtryk. Og man kan ændre andres dag med et smil. Prøv selv.

14. Lykken finder man inde i sig selv. Så man skal kunne mærke sig selv for at have den. Det kræver tid, ro – og måske lidt yoga.

15. At nå meget er ikke det samme som at komme langt med sit liv. Ofte finder den største udvikling sted, når vi laver ingenting.

16. De store spørgsmål i livet besvarer ofte sig selv, hvis vi går lidt væk fra dem. Jo mere vi tænker over løsninger på vores valg og problemer, jo sværere bliver det at træffe den rigtige beslutning.

17. At leve et lykkeligt liv er en beslutning, man skal tage. Det kan ikke først ske, når det næste flueben er sat, gælden er betalt af, sygdommen forsvinder, drømmejobbet viser sig. Det kan lade sig gøre nu. Men det kræver fuld opmærksomhed og en stærk vilje.

Advertisements

One thought on “Sytten ting jeg har lært på et år

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s